Pierogi z mąki pełnoziarnistej z soczewicą
Święta za pasem, przychodzę więc dziś z przepisem na pierogi z mąki pełnoziarnistej. Nie jest to przepis byle jaki 🙂 Dlaczego? Po pierwsze, do zrobienia pierogów użyłam mąki o bardzo wysokim typie (1850) – bogatej w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Z kolei farsz przygotowałam z soczewicy. Dzięki tym dwóm zabiegom zyskałam naprawdę sensowny indeks glikemiczny tej popularnej potrawy. Bardzo zachęcam Was do jej wypróbowania!
Składniki na 12 sztuk:
Farsz
- soczewica czerwona 150g
- cebula 80g
- czosnek 2 ząbki
- sos sojowy jasny 2 łyżeczki
- olej 1 łyżka
- pieprz, sól
Ciasto
- mąka pszenna typ 1850 (graham) 150g
- woda ciepła ok. 70ml
- olej 1 łyżka
- sól
Wykonanie:
Farsz
- Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu (u mnie około 8 – 10 minut).
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek – smaż go max 1 minutę.
- Ugotowaną soczewicę odcedź, dodaj do niej cebulę i czosnek – wszystko zmiksuj za pomocą blendera.
- Farsz dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
Ciasto
- W misce umieść mąkę, dodaj sól i olej. Zalej ciepłą wodą i zagnieć ciasto.
- W międzyczasie zagotuj w garnku wodę – za chwilę będziemy w niej gotować pierogi.
- Ciasto podziel na 12 kawałków, uformuj z nich kulki. Kulki po kolei rozgniataj palcami formułując małe, cienkie placuszki (możesz pomóc sobie wałkiem). Na placuszek nakładaj farsz (około 30g – 1 łyżkę) i zlepiaj brzegi tak, by uzyskać kształt pieroga.*
- Pierogi wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotuj jeszcze 3 minuty.
- Podawaj same lub z dodatkiem zaszklonej na oleju cebulki. Smacznego!
*Możesz także rozwałkować cienko całe ciasto na pierogi i wykrawać w nim placuszki za pomocą szklanki – to inny sposób robienia pierogów.
1 pieróg (ok. 50g) to 1,4WW 0,4WBT