Chleb bez mąki
Dziś mam dla Was przepis na chleb bez mąki. Jego podstawą są ziarna słonecznika oraz płatki owsiane. Chlebek ma niski indeks glikemiczny (ok. 36). Ładunek 1 kromki (35g) jest równy 2!
Chleb bez mąki to dobra alternatywa dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu, ale także dla tych, którzy z jakichś względów ograniczają mąkę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, koniecznie go wypróbujcie!
Składniki:
- płatki owsiane zwykłe 100g
- słonecznik 170g
- siemię lniane 75g
- orzechy włoskie 50g
- nasiona chia 30g
- masło orzechowe 30g
- sól 1 płaska łyżeczka
- ciepła woda 1,5 szklanki (u mnie szklanka ma 200ml)
Wykonanie:
- Siemię lniane zmiel.
- Orzechy włoskie posiekaj (nie bardzo drobno).
- Wszystkie składniki umieść w misce i zalej ciepłą wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2h (lub na całą noc, jeżeli masz możliwość).
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj do formy warstwami, dobrze ugniatając (musi mieć zbitą konsystencję). Odstaw na minimum 30 minut.
- Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) przez 60 – 70 minut.
1 kromka (35g) 127kcal 0,6WW 1WBT
A co wybrać do pieczywa? Pamiętajcie, że najlepiej na nasze cukry działają pełnowartościowe posiłki. Chleb posmarujcie więc tłuszczem (najlepiej roślinnym), dodajcie coś białkowego (jajo, ser biały, ser żółty, pastę ze strączków, pieczone mięso/drób, rybę) i nie zapomnijcie o warzywach (powinny zajmować połowę Waszego talerza).
Smacznego!