Posted in Przepisy
Ciasto z burakami bez cukru
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne czekoladowe ciasto z burakami. Ciasto nie zawiera cukru – do jego przygotowania wykorzystałam erytrytol. Zamiast masła użyłam oleju, dzięki czemu ciasto będzie odpowiednie dla osób z podwyższonym cholesterolem.
Składniki:
- buraki obrane 300g
- mąka pszenna typ 500 100g
- mąka pszenna razowa 100g
- mąka gryczana 100g
- erytrytol 200g
- kakao 30g
- 4 jaja
- olej 200g
- orzechy włoskie 60g
- napój sojowy 100ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Przygotuj 300g obranych buraków (musisz obrać ok. 400g). Pokrój je w kostkę i ugotuj w wodzie. Następnie odcedź wodę, a buraki zblenduj na mus.
- W misce zmiksuj dokładnie jaja z erytrytolem. Dodaj olej, napój sojowy i mus z buraków, znowu zmiksuj.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj.
- Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, dodaj posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche dokładnie mieszając.
- Tortownicę o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
- Ciasto piecz w temp. 170 st. C z termoobiegiem przez 40 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Smacznego! 🙂
1 kawałek (85g) 245kcal 1,5WW 1,9WBT