Ciasto z burakami bez cukru

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne czekoladowe ciasto z burakami. Ciasto nie zawiera cukru – do jego przygotowania wykorzystałam erytrytol. Zamiast masła użyłam oleju, dzięki czemu ciasto będzie odpowiednie dla osób z podwyższonym cholesterolem.

Składniki:

  • buraki obrane 300g
  • mąka pszenna typ 500 100g
  • mąka pszenna razowa 100g
  • mąka gryczana 100g
  • erytrytol 200g
  • kakao 30g
  • 4 jaja
  • olej 200g
  • orzechy włoskie 60g
  • napój sojowy 100ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Przygotuj 300g obranych buraków (musisz obrać ok. 400g). Pokrój je w kostkę i ugotuj w wodzie. Następnie odcedź wodę, a buraki zblenduj na mus.
  2. W misce zmiksuj dokładnie jaja z erytrytolem. Dodaj olej, napój sojowy i mus z buraków, znowu zmiksuj.
  3. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
  4. Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, dodaj posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche dokładnie mieszając.
  6. Tortownicę o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
  7. Ciasto piecz w temp. 170 st. C z termoobiegiem przez 40 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.

Smacznego! 🙂

1 kawałek (85g) 245kcal 1,5WW 1,9WBT