Łatwe pączki serowe bez cukru

Tłusty Czwartek za pasem. Czy osoba z cukrzycą może pozwolić sobie na tradycyjnego pączka? Może. Ale może też poszukać fajnej, nieco zdrowszej alternatywy. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na łatwe pączki serowe bez cukru.

Dlaczego są wyjątkowe? Ich podstawą jest mąka graham, są słodzone erytrytolem, zawierają ser, który obniża ich IG i wreszcie – nie są smażone! Dodatkowo są banalne w przygotowaniu 🙂 Serdecznie zapraszam Cię do ich wypróbowania. Jeżeli natomiast masz ochotę na trochę bardziej pracochłonne pieczone pączki drożdżowe z nadzieniem serowym, zapraszam Cię tutaj: https://dietetykodcukrzycy.pl/2022/02/22/dietetyczne-paczki-z-serowym-nadzieniem/

Składniki na 7 sztuk:

  • ser twarogowy półtłusty 250g
  • mąka pszenna pełnoziarnista (u mnie typ 1850) 70g
  • mąka pszenna typ 550 60g
  • erytrytol 60g
  • jaja 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • do posypania erytrytol w pudrze (zmielony w młynku)

Wykonanie:

  1. Ser, jajko i erytrytol zblenduj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy serowej.
  3. Wyrób ciasto (możesz użyć do tego miksera ze specjalnymi końcówkami).
  4. Formułuj kulki, następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180 st. przez ok. 20 – 25 minut (u mnie termoobieg) do momentu zarumienienia.
  6. Gotowe pączki posyp erytrytolem w pudrze.

1 pączek (ok. 55g) to 120kcal 1,3WW 0,6WBT

Pamiętajmy, że wszystko w cukrzycy jest dozwolone, ALE liczy się ILOŚĆ.

1 pączek wykonany wg powyższego przepisu ma niski ładunek glikemiczny (ŁG 9), ale 2 pączki to ładunek średni (18). Umiar jest więc kluczem 🙂