Sernik bez cukru na kruchym spodzie

Lepszy i gorszy sernik

Często mówi się, że sernik jest jednym z korzystniejszych wyborów, jeżeli chodzi o ciasta dla diabetyków. Czy jest tak rzeczywiście? To zależy 🙂 Jak wiemy, są różne serniki. Niektóre z nich będą obfitowały w cukier np. sernik z bezą czy sernik na spodzie z ciasteczek. Znajdziemy też ciasta, do których przyrządzenia użyto mąki pełnoziarnistej, a zawartość cukru zmniejszono lub cukier zastąpiono słodzikiem. Te na pewno będą lepszym wyborem.

Zdrowsza wersja sernika

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na sernik bez cukru na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Sernik ten jest słodzony ksylitolem. Możecie przyrządzić go w formie standardowego sernika, mazurka ozdobionego ciasteczkami czy nawet tortu. Jest łatwy w wykonaniu i naprawdę pyszny. Bardzo polecam Wam wypróbować ten przepis!

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna pełnoziarnista 300g
  • masło lub margaryna 200g
  • ksylitol 100g
  • jajo 1 szt.

Masa serowa

  • ser wiadro 1kg
  • jaja 2 sztuki
  • ksylitol 60g
  • rodzynki 100g
  • budyń waniliowy bez cukru 1 szt.

Wykonanie:

  1. Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone masło i ksylitol. Wszystko siekaj do momentu dobrego połączenia składników. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lodówce na około 1h.
  2. Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzyj razem z cukrem. Dodaj ser i budyń, dokładnie zmiksuj.
  4. Do sera dodaj rodzynki i białko jaja – delikatnie wszystko wymieszaj (nie miksuj).
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie okrągła blacha o średnicy 27cm). ¾ ciasta rozwałkuj na kształt formy. Przełóż je i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
  6. Z pozostałej części ciasta wytnij foremkami ozdobne kształty.
  7. Na podpieczone ciasto wyłóż masę serową. Udekoruj ją ozdobami z ciasta.
  8. Piecz w temperaturze 160 st. z termoobiegiem przez około 60 – 80 minut.
  9. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, tylko studź przy otwartych drzwiczkach. Wyjmij ciasto, gdy ostygnie.

1 porcja 60g to 167kcal 1WW (bez uwzględniania ksylitolu; z uwzględnieniem połowy ksylitolu 1,1WW) 1,1WBT

Wskazówka

Jeżeli chcesz przygotować standardowy sernik, zużyj całe ciasto na spód. Gotowy i ostudzony sernik możesz też polać roztopioną gorzką czekoladą. Nie zapomnij doliczyć jej do wymienników!

Zamiast rodzynek możesz użyć innych owoców suszonych lub orzechów.