Sernik bez cukru na kruchym spodzie
Lepszy i gorszy sernik
Często mówi się, że sernik jest jednym z korzystniejszych wyborów, jeżeli chodzi o ciasta dla diabetyków. Czy jest tak rzeczywiście? To zależy 🙂 Jak wiemy, są różne serniki. Niektóre z nich będą obfitowały w cukier np. sernik z bezą czy sernik na spodzie z ciasteczek. Znajdziemy też ciasta, do których przyrządzenia użyto mąki pełnoziarnistej, a zawartość cukru zmniejszono lub cukier zastąpiono słodzikiem. Te na pewno będą lepszym wyborem.
Zdrowsza wersja sernika
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na sernik bez cukru na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Sernik ten jest słodzony ksylitolem. Możecie przyrządzić go w formie standardowego sernika, mazurka ozdobionego ciasteczkami czy nawet tortu. Jest łatwy w wykonaniu i naprawdę pyszny. Bardzo polecam Wam wypróbować ten przepis!
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna pełnoziarnista 300g
- masło lub margaryna 200g
- ksylitol 100g
- jajo 1 szt.
Masa serowa
- ser wiadro 1kg
- jaja 2 sztuki
- ksylitol 60g
- rodzynki 100g
- budyń waniliowy bez cukru 1 szt.
Wykonanie:
- Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone masło i ksylitol. Wszystko siekaj do momentu dobrego połączenia składników. Następnie dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lodówce na około 1h.
- Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj razem z cukrem. Dodaj ser i budyń, dokładnie zmiksuj.
- Do sera dodaj rodzynki i białko jaja – delikatnie wszystko wymieszaj (nie miksuj).
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie okrągła blacha o średnicy 27cm). ¾ ciasta rozwałkuj na kształt formy. Przełóż je i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.
- Z pozostałej części ciasta wytnij foremkami ozdobne kształty.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę serową. Udekoruj ją ozdobami z ciasta.
- Piecz w temperaturze 160 st. z termoobiegiem przez około 60 – 80 minut.
- Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, tylko studź przy otwartych drzwiczkach. Wyjmij ciasto, gdy ostygnie.
1 porcja 60g to 167kcal 1WW (bez uwzględniania ksylitolu; z uwzględnieniem połowy ksylitolu 1,1WW) 1,1WBT
Wskazówka
Jeżeli chcesz przygotować standardowy sernik, zużyj całe ciasto na spód. Gotowy i ostudzony sernik możesz też polać roztopioną gorzką czekoladą. Nie zapomnij doliczyć jej do wymienników!
Zamiast rodzynek możesz użyć innych owoców suszonych lub orzechów.