Dietetyczne pączki z serowym nadzieniem
Przepis na dietetyczne pączki z serowym nadzieniem jest dla tych, którzy lubią spędzić w kuchni odrobinę więcej czasu 🙂 Ciasto drożdżowe musi przecież wyrosnąć. Pamiętajmy, że drożdże nie wyrosną na samym erytrytolu – potrzebna tu jest odrobina cukru.
Dodatek mąki pełnoziarnistej, erytrytol oraz nadzienie z sera powodują, że pączki mają niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnych. Bułeczki są pieczone, co zmniejsza nam ich kaloryczność. Jeden pączek to około 164kcal (dla porównania tradycyjny pączek o podobnej masie to 300kcal!).
Dietetyczne pączki z serowym nadzieniem to fajna alternatywa dla osób chorych na cukrzycę czy cierpiących na insulinooporność. Pamiętajmy jednak, że nawet w przypadku zdrowszych zamienników tradycyjnych słodkości ważny jest UMIAR!
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto
- mąka pszenna typ 1850 125g
- mąka przenna typ 500 125g
- 4g suchych drożdży (pół opakowania)
- 15g cukru
- 40g erytrytolu
- 1 jajko
- 30g oleju
- 130ml mleka
Nadzienie:
- ser twarogowy półtłusty 250g
- erytrytol 15g
- żółtko 1 sztuka
- plus czekolada gorzka do polania 60g
Wykonanie:
- W misce umieść przesianą mąkę typ 500 oraz mąkę razową (drugiej nie musisz przesiewać). Dodaj suche drożdże, cukier, erytrytol, 1 jajo oraz ciepłe mleko (nie gorące!).
- Całość wyrób mikserem ze specjalną końcówką lub zagnieć. Gdy ciasto będzie miało już jednorodną konsystencję, dodaj olej. Dokładnie wmieszaj go w ciasto.
- Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi ono podwoić swoją objętość. [Daj ciastu czas! Suche drożdże nie mają tyle „sił” co świeże. Moje ciasto wyrastało ponad 1h.]
- Przygotuj masę serową: ser zblenduj razem z żółtkiem i erytrytolem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą z nich rozciągaj na kształt placka, nakładaj masę serową i zlepiaj w kulkę.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. (u mnie termoobieg) prze 20 – 25 minut do zarumienienia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej nią pączki.
1 pączek (ok. 70g) to 164kcal 1,8WW 0,9WBT
Ładunek glikemiczny 1 pączka to 12 (średni).