Dietetyczne pączki z serowym nadzieniem

Przepis na dietetyczne pączki z serowym nadzieniem jest dla tych, którzy lubią spędzić w kuchni odrobinę więcej czasu 🙂 Ciasto drożdżowe musi przecież wyrosnąć. Pamiętajmy, że drożdże nie wyrosną na samym erytrytolu – potrzebna tu jest odrobina cukru.

Dodatek mąki pełnoziarnistej, erytrytol oraz nadzienie z sera powodują, że pączki mają niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnych. Bułeczki są pieczone, co zmniejsza nam ich kaloryczność. Jeden pączek to około 164kcal (dla porównania tradycyjny pączek o podobnej masie to 300kcal!).

Dietetyczne pączki z serowym nadzieniem to fajna alternatywa dla osób chorych na cukrzycę czy cierpiących na insulinooporność. Pamiętajmy jednak, że nawet w przypadku zdrowszych zamienników tradycyjnych słodkości ważny jest UMIAR!

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto

  • mąka pszenna typ 1850 125g
  • mąka przenna typ 500 125g
  • 4g suchych drożdży (pół opakowania)
  • 15g cukru
  • 40g erytrytolu
  • 1 jajko
  • 30g oleju
  • 130ml mleka

Nadzienie:

  • ser twarogowy półtłusty 250g
  • erytrytol 15g
  • żółtko 1 sztuka
  • plus czekolada gorzka do polania 60g

Wykonanie:

  1. W misce umieść przesianą mąkę typ 500 oraz mąkę razową (drugiej nie musisz przesiewać). Dodaj suche drożdże, cukier, erytrytol, 1 jajo oraz ciepłe mleko (nie gorące!).
  2. Całość wyrób mikserem ze specjalną końcówką lub zagnieć. Gdy ciasto będzie miało już jednorodną konsystencję, dodaj olej. Dokładnie wmieszaj go w ciasto.
  3. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi ono podwoić swoją objętość. [Daj ciastu czas! Suche drożdże nie mają tyle „sił” co świeże. Moje ciasto wyrastało ponad 1h.]
  4. Przygotuj masę serową: ser zblenduj razem z żółtkiem i erytrytolem.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą z nich rozciągaj na kształt placka, nakładaj masę serową i zlepiaj w kulkę.
  6. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. (u mnie termoobieg) prze 20 – 25 minut do zarumienienia.
  7. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej nią pączki.

1 pączek (ok. 70g) to 164kcal 1,8WW 0,9WBT

Ładunek glikemiczny 1 pączka to 12 (średni).