Pierniczki dla diabetyka z ksylitolem
Święta co raz bliżej. Na pewno pojawia Wam się w głowie pytanie – co ze słodkościami? Można czy nie można? Odpowiadam jak zwykle. Można wszystko, ale z UMIAREM i ROZSĄDKIEM.
Lepszy lub gorszy wybór
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że zawsze możemy wybrać lepiej lub gorzej. Dotyczy to zwłaszcza produktów gotowych, które możemy kupić. Dokładne czytanie etykiety pod kątem składu, a także wartości odżywczej to podstawa! Staraj się zawsze znaleźć minimum dwie opcje produktu, który Cię interesuje. Sprawdź, jak wygląda kaloryczność, zawartość cukrów prostych i tłuszczu w każdej z nich. Porównaj składniki. Dzięki takiej analizie będziesz mógł wybrać produkt bardziej korzystny dla Twojego zdrowia.
Bądź w kuchni Zosią Samosią!
Ja jestem zwolennikiem samodzielnego przygotowywania słodkości – mamy wtedy kontrolę nad tym, co się w nich znajduje. Wiele z tradycyjnych ciast, ciastek czy deserów można przyrządzić w zdrowszy sposób – używając bardziej korzystnych składników, jak choćby mąka o wyższym typie czy zamienniki cukru. Naprawdę warto w kuchni eksperymentować!
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na zdrowszą wersję tradycyjnych pierniczków – z ksylitolem zamiast cukru i dodatkiem mąki owsianej. W recepturze zachowałam miód – nie powinien być oczywiście pierwszym wyborem, jeżeli chodzi o słodzik dla osoby z cukrzycą, jednak pierniczki bez miodu to nie pierniczki, tylko zwykłe ciasteczka 🙂
Składniki na około 55 sztuk:
- mąka pszenna typ 750 400g
- mąka owsiana 200g
- margaryna 125g (lub masło)
- ksylitol 100g
- miód 100g
- jajo 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- soda 0,5 łyżeczki
- kakao 0,5 łyżeczki
- przyprawa do piernika gotowa (pół opakowania – 10g) lub ½ łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki imbiru, pieprz ziarnisty 2 kulki, goździki 2 sztuki, anyż mała gwiazdka (lub pół)
Wykonanie:
- Przygotować przyprawę do piernika: cynamon, gałkę, imbir, pieprz, goździki i anyż utrzeć dokładnie w moździerzu.
- W większej misce umieścić pokrojoną margarynę, miód, ksylitol, jajo, żółtko. Dokładnie zmiksować.
- Do zmiksowanych produktów dodać przygotowaną przyprawę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mąkę owsianą. Znowu dokładnie zmiksować.
- Dodać 300g mąki pszennej. Dokładnie zmiksować.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę. Dodać pozostałe 100g mąki pszennej i szybko zagnieść.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wykrawać ciasteczka.
- Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 12 – 13 minut, do zarumienienia.
100g pierniczków to 400kcal 5,6WW 1,8WBT
1 pierniczek (15g) to 61kcal 0,8WW 0,3WBT