Lawasz na ciepło z soczewicą, pomidorami i pieczarkami

lawasz na ciepło z soczewicą

Chcesz zjeść coś szybkiego na ciepło? Koniecznie wypróbuj ten lawasz!

Od dłuższego czasu szukałam w sklepach dobrej jakościowo tortilli. Niestety placki z dobrym składem są naprawdę trudno dostępne – zwykle kończyło się tak, że tortille robiłam sama. Ostatnio przez przypadek natknęłam się na lawasz, czyli chlebek ormiański. Skład najprostszy z możliwych: mąka pszenna, woda, sól, zakwas. A co najważniejsze – do kupienia w Biedronce! I tak powstał przepis na lawasz z soczewicą, pomidorami i pieczarkami.

Lawasz możecie zjeść na śniadanie, obiad i kolację – także w wersji na wynos. Na ciepło lub na zimno, sam lub z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Możliwości jest mnóstwo!

Składniki na 3 porcje:

  • lawasz 3 placki
  • pomidory krojone w puszce 400g
  • bakłażan 180g
  • pieczarki 150g
  • soczewica czerwona 50g
  • cebula 50g
  • olej 2 łyżki
  • słodka papryka ½ łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki
  • rozmaryn 1/3 łyżeczki
  • sól spora szczypta

Wykonanie farszu:

  1. Pomidory umieścić w rondlu, zagotować.
  2. Do pomidorów wsypać soczewicę. Gotować razem co chwilę mieszając przez 15 minut.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki, bakłażana i rozmaryn. Dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości.
  5. Zawartość patelni dodać do rondla z pomidorami i soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.

Rozłożyć trzy placki lawasza na blacie. Farsz podzielić na 3 części i równomiernie rozprowadzić po plackach. Następnie zrolować placki i umieścić je w opiekaczu (lawasze można podgrzać również na suchej patelni lub w piekarniku). Podawać na ciepło. Smacznego!

1 porcja to 350kcal 4,7WW 1,6WBT

2 thoughts on “Lawasz na ciepło z soczewicą, pomidorami i pieczarkami

  1. Jarek

    Bardzo fajny przepis. Pierwszy raz zastosowałem bakłażan przy obiedzie. Danie błyskawiczne i pyszne. Dzieciakom smakowało, nawet trzylatek zjadł 🙂
    Pozdrawiam

    1. Katarzyna Szybiak

      Super! Bardzo mi miło 🙂 Przepisów będzie więcej, także zapraszam. Pozdrawiam! Kasia