Lawasz na ciepło z soczewicą, pomidorami i pieczarkami
Chcesz zjeść coś szybkiego na ciepło? Koniecznie wypróbuj ten lawasz!
Od dłuższego czasu szukałam w sklepach dobrej jakościowo tortilli. Niestety placki z dobrym składem są naprawdę trudno dostępne – zwykle kończyło się tak, że tortille robiłam sama. Ostatnio przez przypadek natknęłam się na lawasz, czyli chlebek ormiański. Skład najprostszy z możliwych: mąka pszenna, woda, sól, zakwas. A co najważniejsze – do kupienia w Biedronce! I tak powstał przepis na lawasz z soczewicą, pomidorami i pieczarkami.
Lawasz możecie zjeść na śniadanie, obiad i kolację – także w wersji na wynos. Na ciepło lub na zimno, sam lub z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Możliwości jest mnóstwo!
Składniki na 3 porcje:
- lawasz 3 placki
- pomidory krojone w puszce 400g
- bakłażan 180g
- pieczarki 150g
- soczewica czerwona 50g
- cebula 50g
- olej 2 łyżki
- słodka papryka ½ łyżeczki
- pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki
- rozmaryn 1/3 łyżeczki
- sól spora szczypta
Wykonanie farszu:
- Pomidory umieścić w rondlu, zagotować.
- Do pomidorów wsypać soczewicę. Gotować razem co chwilę mieszając przez 15 minut.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki, bakłażana i rozmaryn. Dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości.
- Zawartość patelni dodać do rondla z pomidorami i soczewicą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.
Rozłożyć trzy placki lawasza na blacie. Farsz podzielić na 3 części i równomiernie rozprowadzić po plackach. Następnie zrolować placki i umieścić je w opiekaczu (lawasze można podgrzać również na suchej patelni lub w piekarniku). Podawać na ciepło. Smacznego!
1 porcja to 350kcal 4,7WW 1,6WBT
Jarek
Bardzo fajny przepis. Pierwszy raz zastosowałem bakłażan przy obiedzie. Danie błyskawiczne i pyszne. Dzieciakom smakowało, nawet trzylatek zjadł 🙂
Pozdrawiam
Katarzyna Szybiak
Super! Bardzo mi miło 🙂 Przepisów będzie więcej, także zapraszam. Pozdrawiam! Kasia