Jesienna zapiekanka z dynią i serem feta

jesienna zapiekanka z dynią i serem feta

Dynia w roli głównej – czyli przepis na prostą zapiekankę z kaszą jęczmienną

Dlaczego jest wyjątkowa? Po pierwsze – składa się tylko z 4 składników (plus przyprawy). Po drugie, jest bardzo szybka w wykonaniu. Po trzecie, mega dobrze smakuje. Po czwarte, jej składniki niwelują efekt, jaki wywołuje dynia poprzez swój wysoki indeks glikemiczny. Same plusy!

Składniki na 6 porcji:

  • kasza jęczmienna pęczak (sucha) 350g
  • pomidory 600g
  • dynia 400g
  • ser feta 270g
  • przyprawy: papryka suszona – pół łyżeczki, majeranek – pół łyżeczki, gałka muszkatołowa – 2 duże szczypty, pieprz czarny

Wykonanie:

  1. Kaszę pęczak ugotować al dente (około 2-3 minuty krócej niż wskazuje informacja na opakowaniu).
  2. Pomidory pokroić w kostkę i umieścić je w garnku, gotować do momentu uzyskania dość gęstego sosu. Dodać przyprawy.
  3. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić ją w kostkę.
  4. Ser feta pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  5. Wszystko wymieszać ze sobą i zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
  6. Podawać ciepłe. Smacznego!

1 porcja to 340 kcal 4,8WW 1,4WBT