Posted in Przepisy
Jesienna zapiekanka z dynią i serem feta
Dynia w roli głównej – czyli przepis na prostą zapiekankę z kaszą jęczmienną
Dlaczego jest wyjątkowa? Po pierwsze – składa się tylko z 4 składników (plus przyprawy). Po drugie, jest bardzo szybka w wykonaniu. Po trzecie, mega dobrze smakuje. Po czwarte, jej składniki niwelują efekt, jaki wywołuje dynia poprzez swój wysoki indeks glikemiczny. Same plusy!
Składniki na 6 porcji:
- kasza jęczmienna pęczak (sucha) 350g
- pomidory 600g
- dynia 400g
- ser feta 270g
- przyprawy: papryka suszona – pół łyżeczki, majeranek – pół łyżeczki, gałka muszkatołowa – 2 duże szczypty, pieprz czarny
Wykonanie:
- Kaszę pęczak ugotować al dente (około 2-3 minuty krócej niż wskazuje informacja na opakowaniu).
- Pomidory pokroić w kostkę i umieścić je w garnku, gotować do momentu uzyskania dość gęstego sosu. Dodać przyprawy.
- Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić ją w kostkę.
- Ser feta pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Wszystko wymieszać ze sobą i zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
- Podawać ciepłe. Smacznego!
1 porcja to 340 kcal 4,8WW 1,4WBT