Leczo cukiniowe z soczewicą
Jak u Was z jedzeniem sezonowym? Korzystacie z dobrodziejstwa warzywniaków?
Oczywiście współcześnie nie mamy problemu z dostępnością jedzenia – wszystkie owoce i warzywa możemy kupić właściwie o każdej porze roku. A dlaczego warto jeść to, co sezonowe?
Po pierwsze, bo jest świeże – nie leżakuje na magazynach czy w zamrażarkach (chociaż nota bene zamrażanie to bardzo dobra forma przechowywania).
Po drugie, zawiera najwięcej składników odżywczych. I nie oznacza to bynajmniej, że w zimie „pomidor to nie pomidor, tylko sama woda”, więc lepiej go nie jeść 😛 Bardzo często się z tym spotykam. Oczywiście pomidory, które możemy kupić w zimie nie będą smakowały tak dobrze, jak te które dojrzewają w letnim słońcu, niemniej pod względem odżywczym to dalej pomidory 😉Różnica w wartości odżywczej będzie, ale nieznaczna. Wniosek: lepiej jeść niż nie jeść:)
Po trzecie, sezonowość = różnorodność. Bardzo ważna kwestia. Rozwinę tę myśl niebawem.
Po czwarte, jedzenie sezonowe jest eko. Dlaczego? Bo jemy to, co aktualnie jest dostępne – bez dalekich transportów i kosztów magazynowania.
To co dziś na obiad? U mnie sezonowe cukiniowe leczo z soczewicą. Smaczne, a dzięki dodatkowi strączków – bardzo pożywne. A co najważniejsze – proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis poniżej:
Składniki na 4 porcje:
– 1 mała cukinia (ok. 580g)
– 3 pomidory (530g)
– 1 papryka zielona (170g)
– cebula 130g
– 100g soczewicy zielonej
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 0,5 łyżeczki majeranku, sól
Wykonanie:
1. Do garnka wlać 300ml wody, zagotować. Soczewicę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i wrzucić do wrzątku. Gotować przez ok. 10 minut.
2. W tym czasie warzywa umyć i pokroić – cukinię i pomidory w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Po chwili dodać paprykę – chwilę podsmażyć. Na końcu dodać czosnek i smażyć przez max 0,5 minuty, żeby nie zgorzkniał.
4. Do soczewicy dodać pomidory i dusić przez około 5 – 7 minut. Następnie dodać cukinię i po około 5 minutach dołożyć warzywa z patelni. Całość gotować do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw.
5. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem. Smacznego!
Porcja to ok. 200kcal / 2,6WW / 1WBT